Jikke Lesterhuis

Maandverbond - 28 daagse hormoonsafari

Winner: NPO innovatieprijs 

Winner: Prix Europa 

Selected: IDFA DocLab 2021

Nominated: De Tegel

VPRO Maandverbond

De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten de meesten weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Is dat niet raar? Maandverbond verkent live, via Telegram, de wondere wereld van de cyclus en schuwt daarbij geen taboe. Dzifa Kusenuh is de host en laat zich in haar ontdekkingstocht bijstaan door reporters Lize Korpershoek, Thorn Roos de Vries en Fatima Warsame.

Maandverbond speelt zich gedurende 28 dagen, de duur van een gemiddelde cyclus, live af op 28 Telegram-kanalen. Deelnemers kunnen instappen in het kanaal dat overeenkomt met de dag in hun eigen cyclus; de online cycluscalculator helpt hierbij. Samen met ervaringsdeskundigen, gynaecologen en andere hormoonexperts nemen Dzifa Kusenuh, Lize Korpershoek, Thorn Roos de Vries en Fatima Warsame allerlei hormonale kwesties onder de loep: alles waarvan je gehoopt had dat de biologiedocent er íets langer bij stil had gestaan. 

In de besloten omgeving van hun smartphone ontvangen deelnemers dagelijks video’s, audioberichten of infographics die passen bij het moment waarop ze zich in hun cyclus bevinden. Hierover kunnen zij met elkaar in gesprek gaan en ervaringen uitwisselen. Waarom praten we niet openlijker over menstrueren? Wat is de relatie tussen seks en hormonen? Wanneer kun je het beste shinen in je cyclus? En hoe voelt menstrueren als je wél een baarmoeder hebt maar geen vrouw bent? De Maandverbond-squad zoekt het allemaal uit. De content-carrousel van dag één komt ook op npo3.nl te staan. 

Het doel van deze hormoonsafari: de cyclus normaliseren, het gesprek openen en meer leren over de werking van hormonen op het lichaam. Of je nu aan de pil bent, een andere vorm van anticonceptie gebruikt, een natuurlijke cyclus hebt of helemaal geen cyclus.

Maandverbond: van 1 t/m 28 augustus, live via Telegram en NPO3.nl

De volledige hormoonsafari is terug te kijken via de VPRO.Prix Europa

PRIX EUROPA Best European Online Media Project of the Year 2021:The Cycle Club 

VPRO, The Netherlands

Author and Director: Eefje Suijkerbuijk

Producers: Eritia de Jonghe, Rens Mevissen